Οχρίδα

1
2

2 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ

14-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

1η ΜΕΡΑ:Τρίκαλα – Μοναστήρι(Μπίτολα) – Όσιος Ναούμ – Οχρίδα

Αναχώρηση από τον Άγιο Κων/νο στα Τρίκαλα στις  07:30 το πρωί για την Οχρίδα. Δια μέσω Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και με ενδιάμεση στάση για καφέ φθάνουμε στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης. Τελειώνοντας τον καθιερωμένο τελωνειακό έλεγχο θα επισκεφθούμε τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών και αμέσως αναχωρούμε για την πόλη Μπίτολα (γνωστή σε μας με το όνομα Μοναστήρι). Φθάνουμε στην Μπίτολα, μια πόλη που από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αναφερόταν και ως «η πόλη των προξένων», δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διέθεταν προξενεία εκεί. Όντας έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίθει αξιόλογων πολιτιστικών μνημείων, χαρακτηριστικότερα όλων ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δημητρίου (1830), μία από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες της ΠΓΔΜ, η σκεπαστή αγορά, το παλιό παζάρι (19ος αι.), ο Πύργος με το Ρολόι (17ος αι.), το Τέμενος του Αϊντάρ Καντί (16ος αι.) αλλά και πλήθος νεοκλασικών αρχοντικών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα στον φημισμένο κεντρικό δρόμο της πόλης Σιρόκ Σοκάκ. Στη συνέχεια αφού θαυμάσουμε τα μνημεία θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουμε  στον πεζόδρομο, αλλά και για καφέ ή για φαγητό.

Αμέσως μετά αναχωρούμε για το Βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (όπου και η Εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων), στη νότια πλευρά της λίμνης, με τα δεκάδες παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κήπους του. Κτισμένο τον 10ο αιώνα, όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της Ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες. Από το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ ξεκίνησαν ο Έλληνες μοναχοί Κύριλλος και ο Μεθόδιος, να διδάξουν στους Σλάβους την αλφάβητο (Κυριλλικά) και τη Βίβλο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, πάνω στην λίμνη, 30 χλμ. κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Ο όσιος Ναούμ είναι θαμμένος σε αυτή τη Μονή. Ο θρύλος θέλει την καρδιά του να ακούγεται ακόμη να χτυπά, αν ακούσει κανείς προσεκτικά πάνω από τον τάφο του. Από αυτό το σημείο, οι πηγές του ποταμού Drim, 45 στο σύνολό τους, τροφοδοτούνται από τη Λίμνη Πρέσπα και καταλήγουν σε μια τεράστια λεκάνη, όμοια με λίμνη, που απορρέει μέσα στη Λίμνη Οχρίδα.

Στη συνέχεια αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας στην Οχρίδα, την  «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπως χαρακτηρίζεται λόγω της μεγάλης θρησκευτικής σημασίας της στην εξάπλωση της Χριστιανοσύνης, με τις 365 εκκλησίες, μια για κάθε ημέρα του χρόνου. Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Ξεκούραση και ακολουθεί το δείπνο μας με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής για τη διασκέδαση μας.

2η ΜΕΡΑ:  Οχρίδα – Φλώρινα – Τρίκαλα

Αφού πάρουμε το πρωινό μας και τακτοποιήσουμε τις αποσκευές μας στο λεωφορείο αρχίζουμε την ξενάγηση μας. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην παλιά πόλη (προαιρετικά με τα πουλμανάκια) και περνώντας από την κύρια είσοδο (Gorna Porta) θα δούμε τις Βυζαντινές εκκλησίες (Αγ. Σοφία, Αγ. Νικόλαος) κάτω από το κάστρο του Τσάρου Σαμουήλ και τα μικρομάγαζα με τα είδη κεραμικής και λαϊκής τέχνης.  Σ’ αυτόν τον δρόμο, κάτω από το Μουσείο, υπάρχει και το Εθνικό εργαστήριο χειροποίητου χαρτιού, πάπυρου, ένα από τα επτά εργαστήρια σε παγκόσμια κλίμακα. Η κατασκευή χαρτιού ξεκίνησε κατά το δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα στο Μοναστήρι του Όσιου Ναούμ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το εκπληκτικό είναι ότι εδώ υπάρχει το ένα εκ των δύο μοναδικών αντιγράφων της αρχικής πρέσας του Γουτεμβέργιου.  Στη συνέχεια προτείνουμε προαιρετική κρουαζιέρα στη λίμνη. Μετά ακολουθει χρόνος ελεύθερος στην πόλη και  στη συνέχεια αφού ολοκληρώσουμε τα τελευταία μας ψώνια, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Περνώντας πάλι από την πόλη Μπίτολα, φτάνουμε στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης. Μετά τον τελωνειακό έλεγχο συνεχίζουμε την πορεία μας και καταλήγουμε στην πόλη της Φλώρινας για τον απογευματινό μας καφέ. Τέλος παίρνουμε το δρόμο για τα  Τρίκαλα και φτάνουμε αργά το βράδυ στην πόλη μας.

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής: €115

Επιβάρυνση μονόκλινου: €20

Περιλαμβάνονται

 • Μεταφορά με υπερυψωμένο πολυτελές κλιματιζόμενο λεωφορείο του γραφείου μας.
 • Διαμονή σε ξενοδοχείο 4*
 • Οι περιηγήσεις – ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
 • Τοπικός ελληνόφωνος ξεναγός
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Ασφάλεια Tour Operator
 • ΦΠΑ 13%.

Δεν Περιλαμβάνονται

 •   Είσοδοι σε Μουσεία
 •   Eίσοδοι σε Αρχαιολογικούς Χώρους
 •   Επιπλέον γεύματα και ποτά
 •   Ότι άλλο αναφέρεται ως προαιρετικό

Η Ροή του προγράμματος μπορεί να τροποποιηθεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκδρομέων, χωρίς να παραληφθεί καμία παροχή